“Though I’m past
one hundred thousand miles
I’m feeling very still
And I think my spaceship knows which way to go
Tell my wife I love her very much
she knows

Ground Control to Major Tom
Your circuit’s dead,
there’s something wrong
Can you hear me, Major Tom?
Can you hear me, Major Tom?
Can you hear me, Major Tom?
Can you….”

David Bowie (Space Oddity, 1969)

wir: lo-pa.com

wir: lo-pa.com

Kako veš, da se staraš? Ko po naključju poslušaš komercialni radio in od desetih komadov prepoznaš enega izvajalca, vsi ostali pa so kr neki, brez veze, novodobno sranje…skratka, nekaj, kar mi nismo poslušali. Mi, ki smo živeli v časih dobre muzike, in ne nekega elektro pop kiča, kot je Katy Perry. Mi smo imeli Pink Floyde, Lou Reeda, Petra Gabriela, in Davida Bowieja. (Tehnično gledano, so bile tudi njihove plošče prvič izdane v času odraščanja mojih staršev, pa vseeno.)

Včeraj se je poslovil eden od teh brezčasnih velikanov. David Bowie. Njegov žametni glas nas bo božal samo še iz starih vinilk in itunes zapisov. V svojih najbolj uspešnih časih je bil močno suh, močno zadrogiran in nekoliko androgidnega videza, zato tudi močno naličen. V tistih časih bi bil lahko tudi enojajčni dvojček Tilde Swinton. Poleg muzike se je ukvarjal tudi z igranjem in imel humoren smisel za zbiranje režiserjev in filmov. Nenazadnje je igral v Labirintu (1986), se za trnutek pojavil v Lynchevem filmu Twin Peaks – Fire Walk with Me (1992). Mnogi njegovi komadi so skorajda ’ponarodeli’. Marsikateri mulc morda ne ve, da je Nirvana samo priredila njegov legendarni ’The man who sold the world’. Posnel je nekaj imenitnih duetov, meni najljubši je seveda Under Pressure’ s, tudi žal že pokojnim, Freddyjem. Bowieja in našo Tino Maze med drugim druži to, da so po obema poimenovali vrsti pajka.

Photo from ARKive of the David Bowie spider (Heteropoda davidbowie) - http://www.arkive.org/david-bowie-spider/heteropoda-davidbowie/image-G72074.html

Photo from ARKive of the David Bowie spider (Heteropoda davidbowie) – http://www.arkive.org/david-bowie-spider/heteropoda-davidbowie/image-G72074.html

Kar nekaj holivudskih kreacij si bomo zapomnili po imenitnih vložkih njegove glasbe, ki je sovpadla z igranim filmom v pravem trenutku. Ko se na koncu Tarantinovega Inglorious Basterds (2009) Mélanie Laurent odloči, da bo zažgala nacistične liderje v kinodvorani, to stori z Bowiejem. Močni intro komada Cat People zažge tako kot vžigalice, ki jih v rokah drži protagonistka. Ko se Matt Damon osamljen zabava na Rdečem planetu v zadnjem filmu Scotta Ridleya The Martian(2015), seveda ne manjka Bowiejev Starman.

David Bowie kot Goblin King v Labyrinthu (1986), vir: Imdb

David Bowie kot Goblin King v Labyrinthu (1986), vir: Imdb

Ko sem študirala na Kitajskem, sem vsak dan poslušala njegovo China Girl. Takrat sem jo verjetno poslušala bolj kot ne zgolj zaradi naslova, ko pa sem začela poslušati besedilo, je prišel na plan še marlon-brandovski patos ob pogledu na zadrogirano uničeno kitajsko deklico, ki je naredila vse, da je prišla do svojega televizorja. Ko sem se na Novi Zelandiji prevozila tisoče kilometrov, sem najbolj na glas poslušala Ashes to Ashes, ki je razkril, da je bil Major Tom navaden džanki. Z mojim dragim sva v časih pred otroci v večerih velikokrat vrtela vinilko in poslušala njegovo ’John, I’m only dancing’, ki je odkrila vse odtenke najinega poceni portovca.

Skratka, ne bom dolgovezila. Naj njegova genialna glasba govori namesto mene. Ko boste imeli čas, si zavrtite katerega od njegovih komadov in se mu poklonite.


Hvala David Bowie. Lepo spančkaj.