Turizmu pomaga lastna glava

je projekt, ki se ga je lotila prekaljena Ragorjeva ekipa (Razvojna agencija Zgornje Gorenjske), v sodelovanju z osnovnošolci treh jeseniških šol. Plod tega sodelovanja je brošura, ki opisuje lokalne legende in pripovedke. Projekta sta se lotili prekaljeni mentorici Jasmina Bagar in Hermina Biščević, ki sta uspešno motivirali jeseniško mladino. S skupnimi močmi so izbrali besedila ter naredili odlične ilustracije k lokalnim, že obstoječim legendam in k izmišljenim umetnostnim besedilom.

Malenkost sva pomagala tudi midva z mojim možem: Matic je poskrbel za grafično oblikovanje, jaz pa sem besede prerešetala  po dolgem in počez in jih spravila v končno podobo.

Hermina in Jasmina pozirata s končnim izdelkom, vir: Matic Hering

Nekatere legende so stare in so se ustno prenašale: poznani sta legendi o ključavnicah in  Poljanski babi. Spet druge so plod otroške domišljije: Kako se je v gozdovih Mežakle začel pojavljati magični samorog, Pravljična bitja v Zoisovem parku, če omenim samo nekatere.

Za ‘gušt’ prilagam dve pripovedki, brošuro, ki jo boste lahko prebirali svojim otrokom in vnukom pa dobite v pisarni Tica na Jesenicah.

Vse legende in pripovedke so krajevno določene, kar pomeni odlično priložnost za raziskovalni nedeljski izlet z družino. Zato ne prezrite še ene odlične publikacije, ki jo je Ragor izdal marca: Pohodniška karta Jesenic vas popelje v najbližjo okolico in verjamem, da za marsikateri kotiček niste niti vedeli. Toplo priporočam.