gerontokracíja -e ž (ȋ) soc. skupina starejših, starih ljudi, ki ima posredno ali neposredno velik vpliv na politikovloga gerontokracije
// politična ureditev z vladavino take skupine ljudigerontokracija v Sparti

Slovar slovenskega knjižnega jezika, www.fran.si, dostop 9. 11. 2018.

Tisti, ki na strani kitana.si nestrpno čakate naslednji intervju z županskim kandiatom ali kandidatko, vas moram razočarati. K intervjujem so bili vabljeni vsi: kandidati za župane, kandidati za občinske svetnike in kandidati za predstavnike krajevnih skupnosti. Intenzivno sem resda vabila zgolj kandidatke in kandidate za župana. Kot ste uspeli prebrati so na intervju pristali: Miha Rebolj (SMC), Alma Rekić (Levica), Blaž Račič (neodvisni kandidat) in Janko Pirc (LMŠ). Vsem sodelujočim se na tem mestu še enkrat zahvaljujem. Dodajam tudi, da se je z njihovo privolitvijo v intervju morda vsaj malček razširila javna razprava. Poleg županskih kandidatov so v intervju privolili tudi kandidati za občinske svetnike na neodvisni listi Za boljše Jesenice in tudi njim se za  intervju na tem mestu zahvaljujem.

Aktualnemu županu Tomažu Tomu Mencingerju (SD) je bilo vabilo poslano po eletronski pošti – nanj ni odgovoril. Z Gordano Ano Višnar Župančič (DESUS) in Žarko Štrumblom (SDS) sem govorila po telefonu, a se za sodelovanje na koncu nista odločila.

Vrhunec političnih soočenj pred lokalnimi volitvami poteka te dni. Sama sem prisostvovala soočenju županskih kandidatov, ki ga je organiziralo Društvo upokojencev Jesenice. Načeloma lahko trdim, da sem šla tudi zato, da sem se prepričala kakšni (ne)govorci so kandidati in kaj (n)imajo za ponuditi oz. povedati. Na žalost pa ni šlo za klasično soočenje, pač pa zgolj za vprašanja in odgovore med voditeljico, gospo Albino Sršen, in posameznim kandidatom. Na koncu je tudi publika dobila svojih pet minut in smo lahko postavili nekaj vprašanj. Nekaj ljudi se je pač izpostavilo z monologi in vprašanji. Nek starejši možak je po povedanem, brez zastavljenega vprašanja kandidatom, samo dodal sodbo: »Sej ni kej dodat, an. Največ je za občino naredu zdejšn župan aneda.« Sodbo o vladavini sedajšnjega župana, ki je na funkciji že dvanajst let, si lahko vsak ustvari sam.

Dejstvo je, da se prebivalstvo v občini stara. Povprečna starost v Sloveniji znaša 43,3 leta, na Jesenicah 43,9. Starejši, predvsem upokojenci, so najbolj zvesti volivci in obenem v politiko najbolj vključeni. Mladi po splošnem mnenju veljajo za apatične, tiste ki, če se v politiko že podajo, so ali »cagavi«, ali prepotentni, ali ne razumejo dovolj politike, ali pa so zaletavi. To niso moje besede, podobno sem slišala od mnogih, tudi od županskih kandidatov. In zato mladi: počakati moramo, da dozorimo, se umirimo, da nehamo sanjati, da zgaramo deset, dvajset, trideset let v (slabo plačanih) službah, potem pa (morda) naberemo dovolj soli, da se aktivno podamo v lokalno politiko. In tu govorim o »biti aktiven« na obeh straneh: da gremo končno na volišča in oddamo svoj glas, ker nas je pamet končno srečala in razumemo, da lokalna politika še kako vpliva na naša življenja. Ali pa se aktivno vključimo v politiko in kandidiramo, komentiramo, zastavljamo boleča vprašanja in razkrivamo probleme, tudi pohvalimo, kar je dobro. A pred tem ne. Časi hipijev in revolucije so nepreklicno mimo. Zdaj je čas Facebook demokracije in Twitter revolucij, ker se večinoma stvari začno in končajo na istem, imaginarnem mestu. Si predstavljate, da imate toliko nadležnih, cagavih, prepotentnih in v politiki neizobraženih mladih na sejah občinskega sveta? Take seje bi trajale predolgo, verjetno kakih pet ali šest ur?! Kdo pa je zmožen toliko časa aktivno uporabljati svoje možgane? Stari volijo preudarno, po urah premisleka o vsakem predlaganem projektu. Seveda, saj so upokojeni in imajo čas tehtno premisliti o vsakem projektu. In na sejah ne stresajo nepotrebnih komentarjev. Volijo po svoji vesti. Za ali proti. Tako enostavno je to.

Mladi po splošnem mnenju veljajo za apatične, tiste ki, če se v politiko že podajo, so ali »cagavi«, ali prepotentni, ali ne razumejo dovolj politike, ali pa so zaletavi. To niso moje besede, podobno sem slišala od mnogih, tudi od županskih kandidatov. In zato mladi: počakati moramo, da dozorimo, se umirimo, da nehamo sanjati, da zgaramo deset, dvajset, trideset let v (slabo plačanih) službah, potem pa (morda) naberemo dovolj soli, da se aktivno podamo v lokalno politiko. In tu govorim o »biti aktiven« na obeh straneh: da gremo končno na volišča in oddamo svoj glas, ker nas je pamet končno srečala in razumemo, da lokalna politika še kako vpliva na naša življenja.

Pa da povem, kam pes taco moli. Jeseniška občina je razdeljena na štiri volilne enote. Kandidati za župane so v vseh isti. Kandidati za občinski svet in kandidati za krajevne skupnosti pa morajo izhajati iz volilnega okraja, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče.
Res me je imelo, da prvič v življenju pogledam zadevo pobližje in preučim kandidate. Tokrat sem si ogledala kandidate za občinski svet. Ignorirala sem njihovo izobrazbo, področje dela, delovno aktivnost, in se usmerila izključno na starost.

  1. Volilna enota 1 (obsega območja krajevnih skupnosti Hrušica in Planina pod Golico)

Zastopanih je devet list: SD – Socialni demokrati, SLS – Slovenska ljudska stranka, SMC – Stranka moderega centra, DESUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije, Neodvisna lista »Za boljše Jesenice«, SDS – Slovenska demokratska stranka, LMŠ – Lista Marjana Šarca in stranka Levica.

Na vseh listah v volilni enoti 1 skupno kandidira 33 kandidatov. Od tega 8 upokojencev.  Pričakovali bi, da je kandidatov upokojecev največ v »njihovi« stranki, torej Desusu, a prednjači SD. Od petih predlaganih kandidatov so vsi že upokojenci. Povprečna starost kandidatov za občinski svet v volilni enoti 1 je 58 let.

  1. Volilna enota 2 (obsega krajevno skupnost Plavž)

Zastopanih je devet list: SD – Socialni demokrati, SLS – Slovenska ljudska stranka, SMC – Stranka moderega centra, DESUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije, Neodvisna lista »Za boljše Jesenice«,SDS – Slovenska demokratska stranka, LMŠ – Lista Marjana Šarca in stranka Levica.

Na vseh listah v volilni enoti 2 skupno kandidira 50 kandidatov, od tega 20 upokojecev. Vsi kandidati na listah strank Desus, NSI in SDS so upokojenci, nato zopet sledi SD s tremi upokojenimi kandidati od osmih.
Povprečna starost kandidatov za občinski svet v volilni enoti  2 je 54,4  let.

  1. Volilna enota 3 (obsega krajevni skupnosti Sava in Podmežakla)

Zastopanih je devet list: SD – Socialni demokrati, SLS – Slovenska ljudska stranka, SMC – Stranka moderega centra, DESUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije, Neodvisna lista »Za boljše Jesenice«, SDS – Slovenska demokratska stranka in LMŠ – Lista Marjana Šarca.

Skupno v volilni enoti 3 kandidira 42 kandidatov, od tega 12 upokojencev. Prednjači stranka SDS, na kateri kandidirajo trije , od katerih so vri trije upokojenci, NSI z eno kandidatko, ki je upokojenka, sledi zopet SD z dvema upokojenima kandidatoma od sedmih.
Povprečna starost kandidatov za občinski svet v volilni enoti  3 je 50  let.

  1. Volilna enota 4 (obsega krajevni skupnosti Slovenski Javornik – Koroška Bela in Blejska Dobrava)

Zastopanih je devet list: SD – Socialni demokrati, SLS – Slovenska ljudska stranka, SMC – Stranka moderega centra, DESUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije, Neodvisna lista »Za boljše Jesenice«,SDS – Slovenska demokratska stranka, LMŠ – Lista Marjana Šarca in stranka Levica.

Skupno v volilni enoti 4 kandidira 54 kandidatov, od tega 19 upokojencev. Prednjačita SD s sedmimi kandidati, od katerih je šest upokojencev in Desus, na listi katerih je od osmih kandidatov sedem upokojencev.Povprečna starost kandidatov za občinski svet v volilni enoti  4 je 53,4  let.

 

Nič nimam proti upokojencem. Daleč od tega. Verjamem, da si je marsikateri od njih nabral precej življenjskih izkušenj, je moder, izobražen in ima mnogo časa, da se s politiko lahko ukvarja, da bere zakone, preučuje predpise in predvsem preštudira dokumentacijo pred sejami občinskega sveta. Verjetno marsikateri zna modro odločiti, vložiti podubo, se pritoževati čez brezplodne projekte, zaustaviti sovražni govor na sejah. Ni dvoma. Tako kot niso vsi mladi zagnani revolucionarji, tako tudi vsi stari niso umirjeni in modri. Posploševanja so nerodna reč. Namen je opozoriti, čemu se nevarno bližamo. In zato pozivam vse mlade, da so bolj aktivni, da javno izpostavijo, kaj jih teži in predvsem da gredo na volišča.

A morda bi bilo logiko potrebno obrniti. Morda se mladim ne da dovolj možnosti, da bi sami tudi politično izoblikovali prostor, v katerem prebivajo. Ker so »cagavi«, zaletavi, ne razumejo politike. In zato si gredo mladi, prepleteni z apatijo do vsega političnega, raje nabrati modrosti in izkušenj sprva v belo Ljubljano, nato pa v širni svet. Spregledajo in se ne vrnejo več nazaj.

 

Tekst: Ana Hering, KITAna ©