Moj jagodni izbor

 

  1. Life Aquatic with Steve Zissou (2004)

Dolgočasen slovenski prevod je, kakopak,  Življenje pod vodo.


Moj najljubši poletni film. Brezčasna komedija, ki se parodično poigra z življenjem francoskega marinskega pustolovca Jacquesa Coustauja. Režiser je seveda Wes Anderson  (The Grand Budapest Hotel, The Darjeling Limited, Fantastic Mr. Fox). Postaranega oceanografa Steva Zissouja odlično zaigra igra stalnica njegovih filmov, nenadomestljivi Bill Murray.

Poleg tega da je film svež, zgodba pa fantastična v pravem pomenu besede, je poleg igralske zasedbe neprekosljiva tudi glasba.  Avtorski vložek Seu Jorga, ki posadki na ladji Belafonte preigrava akustične, portugalsko zveneče uspešnice Davida Bowieja, treba pa je omeniti vsaj še dve glasbeni implementaciji: Devo s svojim Gut Feeling in islandski Sigur Ros, ki poskrbijo za dramatičen lov na še ne odkrito morsko pošast.

Osvežilna sladka mrzla lubenica, ki jo v opoldanskem soncu jeste kar na plaži.

 

 

Vir: IMDB

2. Marie Antoinette (2006)

Povsem ‘ofrišana’ filmska biografija, ki vas bo popeljala v svet tik pred francosko revolucijo, v sam srž problema, razvratni Versailles z glavno grešnico Mario Antoinetto. Slednja je znana po svojem bojda izrečenem stavku, da če ljudstvo nima kruha, naj vendar je pogače. Kakorkoli, Sofia Coppola jo je prikazala kot mlado najstnico s prekipevajočimi apetiti do življenja. Da se ne bi preveč vrnili v osemnjasto stoletje, Coppola namerno doda nekaj, kar v tisti čas ne sodi: v nekem trenutku, ko Maria Antoinetta pomerja nove čeveljce, za sekundo lahko uzremo olstarke. Film, ki preseka s klišeji, da je v vsakem zgodovinskem filmu treba slišati (zgolj) violine in čembalo.

   

                                                                                                         

Zato pa, da o muziki niti ne govorimo. Siouxie and the Banshees in njihov Hong Kong Garden je primer briljantnega vtičnika za tak film, vsekakor pa izstopa tudi Aphex Twin s svojim Jynweythek Ylow.

            Češnje na vrhu ohajene poletne krostate.

3. Donnie Darko (2001)

Film, ki je ustoličil in obsodil Jakea Gyllenhaala za nadaljnjega dobitnika vseh čudnih vlog. Film je brezhibna mešanica poletne romance,  najstniškega misterija in darkerskega trilerja. Ko se konča, se še nekaj dni v spominu vračate nazaj in sprašujete: kaj za vraga?
Poleg popastih komadov v stilu Never Tear Us Apart (INXS), vas bo prepričala tudi alternativna raba klasike iz osemdesetih Mad World (v stari in novi preobleki), The Killing Moon (Echo & the Bunnymen), za nejeverne se vmes prikrade celo Pantera s Proud to be Loud.

Ledeni Earl Grey, ki ob večernih urah na terasi pričaka nespečne.

4. Little Miss Sunshine (2006)

Naša mala mis.


Nekoliko čudaška družina se odloči odraščajočo hči Olivio peljati na tekmovanje za otroško miss, ki seveda poteka na drugem koncu Amerike. Dodajte dejstvo, da je hči debelušna inkratkovidna, da ima najstniškega brata, ki je emo, še preden so se ti sploh zgodili, da dedka igra Alan Arkin, in da se na drugi konec Amerike peljejo v starem hipijevskem kombiju, ki nenehno crkuje, ergo: dobite recept za odličen indie road film.
Vsekakor je vrhunec, ko mala Olivia v tekmovalnem delu zapleše pravi mali striptiz na Motown komad Superfreak Ricka Jamesa. (Resno, poslušajte original, pozabite na slabo posemplano verzijo MC Hammerja, – Superfreak, superfreak, she’s super freaky, yeah.)

Breskve, ki so tako sočne, da sok kar šprica iz njih.

5. The Doors (1991)

Če niste velik oboževalec doorsov, potem to zadnjo omembo lahko mirno ignorirate.

Za vse ostale: Val Kilmer zaigra in ‘zapoje’ Jima Morisona tako prepričljivo, da za trenutek pomislite, da je slednji še živ in igra samega sebe. Zgodba LA banda, ki si je ime nadelo po knjižni uspešnici Aldousa Huxleya (The Doors of Perception), je znana. Jim Morison je eden od soustanoviteljev kluba 27.
Seks, droge in rokenrol. Filmska muzika je poklon Doorsom samim, veliko k temu prispeva tudi dejstvo, da je Kilmer vse komade v filmu tudi sam odpel.

Grenak čokoladni mignon s požirkom odličnega portovca.