Se vam je kdaj zgodilo, da ste zagledali podobo – fotografijo, poslikano platno ali zgolj trenutno podobo, ko ste pogledali npr. skozi okno, in je ta podoba naredila na vas tako močan vtis, da ste začeli o njej premišljevati in jo dalje raziskovati? Meni se je to zgodilo vsaj enkrat. Listala sem po katalogu National Portrait Gallery of London in sem jo uzrla… Madhur Jaffrey: še danes ne vem, kaj je tako magično delovalo name? Njene črne oči? Bogat sari? Mogočno ozadje portreta? Karkoli že, delovalo je in kmalu sem izvedela vse o Madhur Jaffrey, kar se zvedeti da in kupila nekaj njenih knjig na Amazonu.

 National Porttrait Gallery London, Barry Marsden, 1998

vir: National Portrait Gallery London, Barry Marsden, 1998

Gospa je rojena daljnega leta 1932 v Delhiju, (torej jih danes šteje častitljivih 82), v takrat še britanski koloniji Indija. Očitno izhajajoč iz precej visoke kaste, je  z odliko zaključila študij drame in igre na Royal Academy of Dramatic Art v Londonu. Ker je iz Indije odšla pri rosnih 19 letih in je močno pogrešala indijsko kuhinjo, ji je mama pošiljala recepte in ljubezen do kuhanja jo je poleg izvrstne igralke, radijske in tv zvezde, izstrelila še na panteon kulinaričnih zvezd. Danes sicer živi na Manhattnu, a je še vedno bolj zanimiva za britansko kot ameriško javnost, saj jo na Otoku ljubkovalno kličejo kar gospa Curry. Čeprav sama poudarja, da se je vedno dojemala bolj kot igralka in ne toliko kot kuharica. Že v osemdesetih je imela nekaj kuharskih oddaj, obenem pa je tudi avtorica kar nekaj priznanih kuharskih knjig, ki se izkažejo za zelo praktične, saj razloži vse: od tipičnih indijskih začimb in njihove namembnosti, do posodja in njihove uporabe pa vse do praktičnih nasvetov, kako kakšno indijsko čorbo, ki se tradicionalno kuha 7 ur, skuhamo v dveh urah v ekonom loncu (čeprav sama v resnici nisem pristaš le-tega). Ko so jo vprašali, katera začimba je njena najljubša, je odgovorila, da na to ne more odgovoriti, ker so začimbe kot njeni otroci. Ah, kako lepo.

Madhur v osemdesetih, očitno tudi sama prisega na le Creuset

Madhur v osemdesetih, očitno tudi sama prisega na Le Creuset; vir: Youtube

Madhur je glavni krivec, da vsakič iz Azije nagrmadim na kile začimb, in da se v naše zimske kremne juhe vedno dodata (vsaj) še ingver in čili in da naši goveji zrezki v smetanovi omaki občasno srečajo garam masalo. Moj oče se  kot klen Gorenjec malo mrgodi, češ, spet je nekej probarila s tem tujim šavjem, medtem ko sem se pametno in srečno poročila, saj je dragi pravi navdušenec nad neobičajnimi začimbami v slovenski kuhinji. Tudi otroci se ne pritožujejo, in čeprav so na raznih ‘mama forumih’ nasveti, kako doječe matere nikarte feferonov, kurkume in ingverja, sama zamahnem z roko in se potim, ko jem kaj, kar je že skoraj ‘indian hot’. Tudi oba moja otroka sta zaenkrat čisto zadovoljna in petmesečno dete veselo z očkami sedi v stolčku na kuhinjski mizi in spremlja mami, kako komentira recept in praži česen, čebulo in feferone.

Najljubši recept, ki ga je zapisala Madhur pa je v naši familji njen recept za kremno juho iz rdečih paprik, ki jo v sezoni le teh redno jemo. Ne pritožuje se nihče in še moj oče priznava, da sem kraljica kremnih juhic. Recept, ki ga najdemo v njeni knjigi Curry Easy, sledi:

ena najlepše oblikovanih kuharskih knjig, priporočam

ena najlepše oblikovanih kuharskih knjig, toplo priporočam; vir: Amazon

Juha iz rdečih paprik z janežem in svežim ingverjem

1 kila rdečih paprik

olivno olje

1 srednje velika čebula, narezana

1 srednje velik krompir, narezan na kocke

2,5cm dolg štrcelj svežega ingverja, olupljen in sesekljan

čajna žlička janeževih semen

pol čajne žličke mlete kurkume

dobra čajna žlička orientalskega kumina

slabe pol žličke kajenskega popra

1,2l jušne osnove

sol

5-6 žlic smetane za kuhanje

Paprike razdevičimo, vse seme vržemo v kompostnik, njihovo meso pa grobo narežemo in ne vržemo v kompostnik.

Potem damo malo olivnega olja v težko litoželezno posodo (sama prisegam na Le Creusetko, ki se jih pri nas zaradi premajhnega trga dobi na žalost samo v klasični rdeči barvi, pa še to samo v trgovinah 1001 dar – vendar pozor! Kljub vrtoglavim cenam cca. 200€ za kos, vas bo zasvojila in verjemite, da jih boste želeli imeti vsaj še pet). Ko olje zacvrči, v peklenske muke vržemo čebulo, krompir, papriko, ingver, janež, kurkumo, kumin in kajenski poper. Švicajo naj toliko časa, da se paprike že rahlo opečejo, nato pa vlijemo juhico in po potrebi dodamo še sol. Pokrijemo in kuhljamo na nizkem ognju 25 min.

Nato zaposlimo palični mešalnik in vse predelamo v kremno zmes ter dodamo smetano za kuhanje. Premešamo, poskusimo in postrežemo.

Voila. To je to. Easy ko pasulj, ane?