*Kdo je ubil Lauro Palmer?

Za nami so muhasti dnevi in jesen je potrkala na naša vrata. A ta potrka že po velikem šmarnu, vedno pametno pripomni moj oče, takrat namreč prenehajo krožiti sokovi v drevju in listki se ne hranijo več, zato se obarvajo in padejo na tla. Skisano vreme, deževje in pozne poletne nevihte so odličen izgovor, da si na domači kavč privlečemo dišeče kokice in kakšno pivce ali kozarček vinca in kožo naših zadnjic spreminjamo v usnje.

Uvodna špica, www.factmag.com

Uvodna špica, www.factmag.com

Zadnja leta se vse več holivudske smetane prodaja v TV nadaljevanke. Saj veste: Modern family (verjetno je v slovenščini Sodobna družina – s seksi Sofio Vergara in tistim tipom, ki je v devetdesetih igral Al Bundyja), Igra prestolov (za tiste, ki jo prešvercate z interneta, je obvezno in samo Game of Thrones – midva z dragim jo redno gledava in začuda, kljub fantazijsko-epsko-kralji in kraljične-razvlečeni zgodbi ne zaspim, kot to sicer naredim vsakič ko je na sporedu saga Tolkienovih ekranizacij – ja, v mislih imam Gospodarja prstanov, da tiste Narnije niti ne omenjam), potem Breaking Bad (na žalost slovenskega prevoda sploh ne vem – dragi pravi da so prevedli, ne, tudi on ne ve – a nanizanka o obupanem profesorju kemije, ki kuha metamfetamin, je odlična), pa Vikingi, Californication, House of Cards, Urgenca, The Scandal… Za vsak okus nekaj – od političnih, kriminalnih, zgodovinsko-fantazijskih zdravniško-urgentnih (teh nikoli nisem marala, ker se delajo tako pametne: ”ja, ta deček ima ederifulmozo in dekstropalmozo, rabi CT scan in 120 mg epiderola”, jah, res kr neki).  In potem serija s primesmi vsega tega naštetega: Traaa-ra -aaa: Twin Peaks.

Vem, sedaj vam je čeljust samodejno padla malo dol, kva hudiča, Twin Peaks? A ni bilo to posneto enkrat v osemdesetih? Staro kot zemlja?

Twin Peaks Final Episode 4

Dragi moji, ne boste verjeli, a meni sodobne nanizanke niso porodile niti deset odstotkov takega vznemirjenja, kot jo je Twin Peaks. Zadnji mesec sva z dragim preživela v družbi dveh nepozabnih sezon, saj veste, nadaljevanka se je na naših televizijah vrtela na pragu devetdesetih, in se ukvarjala z vprašanjem Kdo je ubil Lauro Palmer. Gledalo jo je staro in mlado (tudi jaz), nekaj tudi zavoljo tega, da smo le redki premogli poleg Ljubljane ena in dva tudi satelitski krožnik, ki nam je približal Sat 1, Rtl in ostale nemške kanale, kjer si mogoče lahko pogledal kak hit enkrat mesečno – seveda sinhroniziran v nemščino.

Režiser Twin Peaksa je David Lynch, ki je obenem tudi njen pisec. Uspelo mu je praktično nemogoče: ob tem, da so liki dodelani, igralci odlično izbrani, ima tudi mestece z okolico tisti pristni zadah domačnosti in malomeščanstva. Uvodna špica serije z značilnim izpisom Twin Peaks mene osebno spominja na sliko Mežakle v pozni jeseni, ko zapade prvi sneg in je vreme nestanovitno in sitno. Enostavno je tako pristna, tako iz začetka devetdesetih, nepopeglana in še nesfotošopirana, da se kar vrnem nazaj v čase osnovne šole.

vir: previously.tv

A ne spominja res na Pokljuko ali Mežaklo jeseni? vir: previously.tv

Zgodba združuje več elementov: elemente komičnosti – za kar poskrbita simpatično zblojeni namestnik Andy, ki ima več srca kot poguma in njegova s piskajočim glasom ’noseča-ne-ve-s-kom’ izbranka Lucy; elemente grozljivke in srhljivke – tu lahko dodam samo: Bob (tisti, ki se serije spomnite, že veste o čem govorim), elemente kriminalke in detektivke, za kar poskrbijo posebni FBI agent Dale Cooper (igra ga Kyle MacLachan, ljubitelj suhic, zato se je verjetno kasneje tudi prodal Seksu v mestu?!), šerif Harry in namestnik Hawk, slednji je, jasno da, ameriški staroselec (kar je politično korektno za Indijanec) in kakopak, odličen stezosledec. Da vse to približamo mlajši publiki, dodamo par spolno zrelih, a seksualno (ne še) aktivnih mladenk v srednji šoli, iz katerih kar špricajo hormoni in so seveda vse noro ljubosumne na ubito, sicer spolno aktivno in s kokainom zadeto, Lauro Palmer. Seveda rabimo še en lokalček, kjer se zbira vsa pisana druščina, in to je RR, ki ga upravljajo lepotici Norma Jennings in Shelly Johnson in debela nemška deklina Heidi. Shelly je lepo dekle, ki privlači barabe, Norma pa prototip ameriške gospodinje iz petdesetih, brezskrbno naličene, nesrečno zaljubljene, s Kitchenaidom in receptom za slavno češnjevo pito. Recept za uspeh nanizanke je zgodba, ki se začne kot napeta kriminalka in stopnjuje tempo do nadrealistične grozljivke, vse pa pospremi odličen, z grammyjem nagrajeni soundtrack Angela Badalamentija (le kdo se ga ne spomni?).

Twin Peaks - Fire Walk With Me (1992) | Pers: Sheryl Lee, Kyle Maclachlan, David Lynch, Kyle Maclachlan | Dir: David Lynch | Ref: TWI023AA | Photo Credit: [ The Kobal Collection / Lynch-Frost/Ciby 2000 ] |

Twin Peaks – Fire Walk With Me (1992) | Pers: Sheryl Lee, Kyle Maclachlan, David Lynch, Kyle Maclachlan | Dir: David Lynch | Ref: TWI023AA | Photo Credit: [ The Kobal Collection / Lynch-Frost/Ciby 2000 ] |

Serija je bila tako dobra, da je dve leti po njenem izidu, le tej sledil tudi film, v kateri sta zaigrala celo Chris Isaac (njegova Wicked game je bila zagotovo adut, da mu je Lynch prepustil vlogo FBI agenta), in David Bowie, (ki ga v filmu vidimo samo kake tri kadre), in je sicer znan po svojem ekstravagantno čudaškem okusu za zbiranje filmskih vlog. Film služi kot prolog in epilog, prikaže pa predvsem življenje Laure Palmer. Sicer ok, ampak neprimerljivo s samo serijo.

In če se vrnemo nazaj na serijo samo. Torej, spominjam se, kako je celotna žlahta skoraj 25 let nazaj sedela na kavču in čakala na uro nekje okoli pete popoldan, da so zaslišali in zagledali znano uvodno špico. Tete in mame so v nadaljevanki občudovale, kako so imele tamkajšnje meščanke prefinjeno okrašene domove: vse tiste velike fotelje, oblečene v svetlo moder žamet, valda – po tleh je itison, na stenah čudoviti, bogato okvirjeni gobelini in nabožne slike, v dnevnih sobah čudovite temno rjave lakirane omare iz najboljše iverke, pa seveda obvezne vitrine, kamor na ogled postavijo neuporabljena poročna darila – ves kristal in porcelan. Ker še vsi kadijo, so na klubskih mizicah, ovešenih s čipkastimi prtički, nastavljeni veliki težki kristalni pepelniki. V nadaljevanki je stil, prefinjenost malomeščanstva, skratka vse, kar je na pragu devetdesetih tudi pri nas uživalo status prestiža. Da smo obdržali v spominu, da smo res na severu Amerike, blizu Seattla, na meji s kakšnim indijanskim rezervatom, so bile v masivnih brunaricah na stenah indijanske totemske poslikave, vsako drugo steno je krasila trofeja odstreljenega jelena ali losa, prepariranih rečnih pošasti vseh velikosti in oblik, in seveda ni šlo brez nagačenih lisic, podlasic, medvedov in drugih kosmatih prebivalcev tamkajšnjih gozdov.

puce iz enookega Jacka

puce iz enookega Jacka, vir: CBS

Omeniti moram vse tiste oranžne trajne in natupirane frizure akterk (ja, osemdeseta ’bad hair’ so bila v zadnjih zdihljajih), kričeče rdeča šminka na ustnicah vseh damic, pa podložena ramena in krila s posnemanjem škotskega tartana do kolen,..Seveda ni manjkal niti novodobni upornik brez razloga, James, ki se na svojem Harleyu popelje, kam pa drugam, kot v Kalifornijo in Mehiko. Malomeščanstvo se mora tudi zabavati, vendar ne v USA, zato kupleraj in casino postavijo kar na kanadska tla, kjer domuje One Eyed Jack’s. Tam si sobotni zaslužek prileže ali pripleše kar nekaj srednješolk iz Twin Peaksa. In vsi se sprašujejo, kdo je ubil Lauro Palmer. Lynch je mojster in nas drži v negotovosti vse do zadnjega dela, pa še nato je konec tako negotov, da se sprašujemo, ali kaj sledi. Tista znamenita rdeča soba z velikanom in pritlikavcem, s kavo, ki spreminja agregatna stanja in art nouveau svetilkami, ne da ravno prepričljivih odgovorov.

punce iz Twin Peaksa so ble tudi na naslovnici Rolling Stone magazina, www.classicalite.com

punce iz Twin Peaksa so ble tudi na naslovnici Rolling Stone magazina, www.classicalite.com

Ravno zato so se snovalci serije po 25 letih odločili, da serija dobi nadaljevanje. Vsi največji fani na internetu oznanjajo, da bodo novi deli zunaj naslednje leto. Če sem poštena, ne vem, kaj naj si ob tem mislim. Glavni akterji so nekoliko v letih in punce nas bodo težko prepričale, da so še vedno v srednji šoli. Tudi ves tisti retro filing bo izpuhtel. Ker je serija ne samo kultna, pač pa tudi nekoliko nostalgična (vsaj zame), nove dele čakam sicer s pričakovanji, a ne previsokimi. A nikar ne obupujmo, navsezadnje nas bo nazaj v Twin Peaks popeljal sam David Lynch.