Pogovor s Simonom Habjanom, glavnim organizatorjem Zadnje zime: Dneva Igre prestolov na Jesenicah

Igra prestolov buri duhove. Nestrpno čakamo na zadnjo, osmo sezono, ki bo premierno na sporedu aprila letos. Največji privrženci serije in knjig bodo dobili tudi svoj dan: 16.2.2019, od 11.00 dalje ste vabljeni v Tea-ter bar na Jesenice, kjer se bo odvila Zadnja zima: Dan igre prestolov.
Igra prestolov – Game of Thrones je globalni sociološko kulturni fenomen. Poleg HBO-ja, ki je zaslužen za ekranizacijo Martinovih del in računa na mastne dobičke, so svoj lonček pristavili še Johnnie Walker, IKEA, Monopoly in mnogi drugi. Do kam sežejo razsežnosti serije in knjig, se bo Simon Habjan pogovarjal s številnimi povabljenimi gosti.

Simon Habjan

Najprej, Simon Habjan, spoznajmo te.

Sem Simon Habjan, po poklicu filozof, član Društva Meteorita v okviru katerega prirejamo tudi omenjeni dogodek. V soboto 16.2. 2019 se bo v Tea-ter baru na jesenicah odvila Zadnja zima: Dan Igre prestolov. Gre za srečanje strokovnjakov, ki se ukvarjajo z Igro prestolov, bodisi s knjigami ali njeno ekranizacijo. Namen je, da bi pred zadnjo sezono serije Igra prestolov, katere prvi del se bo predvajal 14.4.2019, dali svoj prispevek k temu globalnemu fenomenu. V tujini se taki dogodki organizirajo velikokrat, pri nas v Sloveniji pa bo to prvič.

Zakaj Igra prestolov? Oziroma, če zastavim vprašanje drugače, od česa se ta serija razlikuje od drugih serij, ki se predvajajo po različnih TV kanalih, Netflixu? Zakaj prav Igri prestolov nameniti posebno pozornost?

To je dobro vprašanje. Svet Georga Martina je v lastni samopredstavitvi toliko uspešen, da je bil zanimiv za HBO in da je slednji lahko to ekraniziral in izdelal TV serijo. Tolkienov svet – Simarillion, je tako kompleksen, da se ga težje spravi na TV zaslone. Očitno je bil Martinov svet pravšnja kombinacija vsega: zadosti kompleksen, potegnil je lahko širše množice, izdelava scenarijev za film pa je bila lažja. Igra prestolov je postala kulturno sociološki fenomen, menim da ustvarjalci serije niso pričakovali, da jim bo uspel tak domet.

Ampak če postavim vprašanje še drugače: Peter Jackson, ki se je lotil ekranizacije Tolkienovih del je snemal celovečerne filme, znane po svoji epski dolžini. A je mogoče trditi, da, v kolikor bi Jackson naredil Gospodarja prstanov kot serijo, da bi se zgodilo enako?
Epizode v seriji bi bile frekventne, Jacksonovi filmi pa so se dogajali z nekajletnimi razmaki. A je mogoče predvidevati, da bi bil učinek lahko enak, v kolikor bi bila ekranizacija Tolkiena izvedena v serijah?

Uf. Osebno sicer menim, da se je Jacksonova/Tolkienova zgodba že malo izpela, in morda bi bil potreben drugačen pristop …

Ampak enako lahko trdimo za Igro prestolov. Ko se bo zadnja serija končala, bo verjetno tudi evforija počasi pojenjala.

Vsekakor. Menim, da je pametno,da sedaj zaključujejo. Da pa se že pripravljajo scenariji za snemanja novih serij, ki bi prikazali dogodke 1000 let pred Jon Snowom in Daenerys Targaryen – koliko bo pa to uspešno, je pa drugo vprašanje. Tako kot pri vsaki drugi stvari v življenju, je najbolje končati takrat, ko si na vrhu. Osem sezon je bilo dovolj. Morda ob tem samo ena opazka: osebno jim malce zamerim, ker tako hitijo zadnji dve sezoni. Dogodke bi lahko pokazali bolj obsežno in snemanje zavlekli še za eno sezono.

Tywin Lannister (Charles Dance)

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke)

Cersei Lannister (Lena Headey)

Jon Snow (Kit Harington)

V Tea-ter baru na Jesenicah bo v soboto pestro dogajanje in kar nekaj znanih imen iz akademskih sfer.

Ko sem dobil idejo, da to srečanje organiziram, sem vedel, da moram povabiti Boštjana Gorenca Pižamo, ker je on prvi in glavni poznavalec knjig v Sloveniji, bil je tudi prevajalec Martinovih knjig v slovenščino. Brez njega bi bila to samo ‘okrogla mizica na srednješolskem nivoju’. Dr. Aljoša Harlamov je glavni urednik Cankarjeve založbe, strokovnjak publicizma, uredništva, blogerstva. Potem obvezno prisotni filmski kritiki, tu je bilo prvo ime Igor Harb. Harb je tudi prevajalec in je prevedel klasični ZF roman Franka Herberta Peščeni planet. Dr. Matej Meterc se nam bo predstavil s predavanjem Igra memov: od filmskih citatov do multimedijske folklore, to bo sila zanimivo. Potem sem vesel, da sem uspel povabiti Sergeja Hvalo Snetija, legendarnega igračarja, novinarja revije Joker. Filozof dr. Aljaž Potočnik bo spregovoril o tem, ali je Igra prestolov fantazija ali znanstvena fantastika. Ob koncu dogodka bo tudi okrogla miza o Igri prestolov: ali je ta fantazijski žanr na začetku, na vrhuncu ali se že izpeva. Uvodno špico bo na čelu odigrala Romana Šimbera, povsem na koncu pa nas bo nasmejal še standup komik Rok Škrlep.

Tvoj najljubši lik v Igri prestolov in zakaj?

Uf, tu bom verjetno kar usekal mimo pričakovanj. Tywin Lannister, s tem da se obračam na filmsko predelavo, bolj kot na knjigo. Eden glavnih razlogov je igralec Charles Dance, ki ga je res dobro odigral. Obenem pa me je prevzel lik vodje, očeta, ki se zaveda svojega dela in poslanstva, obenem pa tudi svoje usode. Ve, kaj mora narediti, ni vedno lahko, absolutno ni vedno prav, ampak tako pač je. Kot ‘pater familias’ Lannisterjev mu ni lahko, saj mora svojo energijo usmerjati tudi v potomce, za katere pa vemo, kakšni so.

Ampak Tywin Lannister umre v zadnjem delu četrte sezone. Kaj pa zdaj? Kdo je nadomestil praznino? (smeh)

Ja absolutno Cersei Lannister.

Haha, klasičen odgovor vsakega moškega.

Jah no, dejstvo je, da je ona prevzela mesto očeta in postala matriarhinja. Postala je še bolj kruta in nepopustljiva, kot je bil njen oče. Njena krutost je deloma preveč močna, občutek imaš, da je kruta že iz lastnega užitka, da je prisoten element sadizma.

Še vprašanje za konec: se ti zdi, da Igra prestolov lahko doseže enako razsežnost, kot denimo franšize drugih velikih ekranizacij? Vojna zvezd je franšizno še danes tako močna, da jo poznajo otroci, kljub temu, da niso gledali filmov?

Dokler je George Martin še živ in dokler bo še pisal knjige, ta evforija ne bo pojenjala. Z osmo sezono bo Igra prestolov zagotovo dosegla svoj vrhunec. Bojim pa se, da če se bodo nadaljevanj lotili nespretno, kot se jih je dejansko lotil Jackson s Tolkienovim Hobitom, bo ta franšiza ‘ovenela’. Vsekakor pa ne propadla. 

Na koncu vse vabiva to soboto 16.2.2019 na Dan Igre prestolov v Tea-ter bar na Jesenice. Začnemo ob 11.00. Vabljeni!

Tekst: Ana Hering, KITAna©
Slike: HBO, Ana Hering, Simon Habjan